Wil je als leider grotere resultaten boeken met kleine veranderingen?

 

Als leider kun je met kleine stappen ongewenste patronen doorbreken zodat er mooie resultaten ontstaan. Resultaten in bedrijfsdoelen, maar ook in je relaties (ook privé). Als je meer in verbinding kunt komen met wie je werkelijk bent en waar je voor staat gaat dit ook helpen in de verbinding met andere mensen.

 

Mensen gaan ineens ander gedrag vertonen doordat je net wat anders omgaat met situaties. Hoe gaaf is dat? Ook jij kunt dit bereiken!

 

Ik licht het graag toe met een casus.

 

Ik zat in gesprek met een manager van een operationeel team. Hij had steeds gedoe met medewerkers in zijn team. ‘Als ik er niet ben, dan wordt er gedold en zijn ze weinig productief. Ik vind af en toe dollen prima maar de productie is die dag ongeveer de helft van de normale productie. Er zijn een aantal medewerkers die zich eraan stoort maar zij nemen hier ook geen actie op. Ik word er soms zo moe van, het lijkt wel een kleuterklas’ zuchtte hij. Dus ik vroeg hem: ‘Met welke energie deel je je frustratie hierover?’. Hij zegt: ’Nou dat is niet positief zal ik je zeggen, want dan ben ik er echt wel klaar mee!’. Dus ik vroeg nog: ’Dus je zegt het aardig, maar zit behoorlijk in de irritatie innerlijk? Of is dat anders?’. ‘Ja’ zegt hij. ‘Ik denk dat ik het wel met pittige woorden zeg meestal’. ‘Niet goed?’ Hij voelde zelf al wel dat het misschien niet zo handig is om zo te reageren.

Ik heb hem uitgelegd wat het effect is van een geïrriteerde of boze energie op mensen.  De energie van angst heeft namelijk dat effect op je medewerkers. Als je werkt met de energie van compassie, krijg je meer voor elkaar en zullen de mensen vanuit vertrouwen gaan werken.

We spraken af dat hij zijn teleurstelling met compassie ging brengen.

 

Hij wilde graag dit patroon doorbreken. Het lukte niet in 1 keer. Hij bleef oefenen en lette goed op de reactie van mensen. Na een paar weken kwam hij naar me toe en zegt:’ Het werkt! Nu ik met een andere rustige energie mijn ervaring bespreek, geraakten we in gesprek. Er komen een aantal zaken naar boven die beter kunnen die ik niet wist. We hebben die problemen meteen aangepakt en opgelost. Je merkt dat er nog steeds gedold wordt (wat ook heel goed is), maar daarnaast wordt er goed doorgewerkt.

De productie is nu ook op de dagen dat ik er niet ben goed. Daarnaast heb ik het gevoel dat ze me meer vertellen en er een open dialoog gevoerd kan worden. De productie overall is hoger geworden. Ik merk zelf dat ik met meer energie de dag door kom en naar huis ga’.

 

Een kleine verandering doorbrak hier een patroon en zorgde voor grote resultaten.

 

Als je in verbinding met jezelf staat, kom je automatisch in verbinding met anderen. De anderen voelen dit bewust of onbewust.

 

Ik coach op 5 niveaus en zet in wat nodig is in het moment. Ik ben als coach het instrument en voel aan wat er nodig is. Dit zijn altijd de zaken die op dat moment spelen en aandacht nodig hebben om patronen te doorbreken. Het gaat niet om mij maar om jou en wat jij nodig hebt.

Dit zijn de 5 niveau’s die ik op elke gewenst moment kan inzetten in de coaching:

 

 1. Op mentaal niveau

  Hoe krijg je rust in je denken en in het werk? Welke structuren in het werk helpen om het werk effectief te doen? Het gaat hier over denken, structuren zien en deze analyseren. Over verstandelijk begrijpen, ratio, verbanden zien, praten, lezen, schrijven, studeren etc. Hoeveel rust krijgt je brein tegenwoordig? Bedenk voor je iets gaat doen wat je wilt en waarom je het wilt? Of ga je aan de slag en laat je je leiden door de waan van de dag? Dit zijn belangrijke vraagstukken waar je altijd in kunt verbeteren om effectiever de dag door te komen.

 2. Op fysiek niveau

  Voel je je vitaal? Heb je veel energie? Voel je de signalen die je lichaam je geeft en handel je ernaar? Ontspanning, rust nemen en goed slapen zijn hier belangrijke onderdelen van. Wat zijn effecten van stress op je lichaam, je vertering en je brein en vooral hoe kun je dit doorbreken? Je brein werkt het beste en is creatief op het moment dat je relaxt en uitgerust bent.

 3. Op emotioneel niveau

  Ben je in contact met je gevoelens? In hoeverre spelen blijdschap, boosheid, angst en irritatie een rol? Kun je jouw emoties onderscheiden van die van een ander? Als leider is het belangrijk om je emoties in de hand te hebben. Het gaat er niet om wat je zegt, maar welk gevoel je mensen geeft. Terugkerende patronen van (heftige) emoties helpen je niet als leider. In stress kun je minder goede beslissingen nemen en neem je vaak een minder creatieve en veilige beslissing. Een goede ‘state of mind’ zorgt voor juiste en betere beslissingen.

 4. Op intellectueel niveau

  Hoe kun je je intellect inzetten om je ongewenste patronen te doorbreken? Het gaat vooral om goede vragen stellen aan jezelf en je niet door je mind laten (ver)leiden. Hoe kun je deze spier trainen zodat je niet steeds hetzelfde (niet gewenste) resultaat bereikt? Dit kun je leren en hoe sterker de spier wordt hoe sneller ongewenste patronen verdwijnen.

 5. Op spiritueel niveau

  Focus op je kwaliteit van je ‘zijn’. Sta je in verbinding met jezelf en leef je jouw leven? Of leid je het leven op verwachtingen van anderen? Als je weet wie je bent, wat je kunt, wat je wilt en waar je energie van krijgt ben je de beste versie van jezelf. En kun je dus ook anderen inspireren. Ben je echt gelukkig? Mensen die gelukkig zijn presteren veel beter. En trekken energieke positief ingestelde mensen aan.

 

Waar zit je meest voor de hand liggende stijl en wat kun je hieraan bijschaven zodat je op andere vlakken ook effectiever wordt als leider? Op al deze vlakken kun je gewoontes en patronen doorbreken en eenvoudig aanpassen.

Je hoeft niet volledig te veranderen om compleet andere resultaten te krijgen. Meestal is het bijschaven van competenties en gedragingen zodat door een net andere koers te kiezen de resultaten ineens wel komen.

Als je dit de komende maand doet, zul je zien dat je mooie inzichten krijgt. En soms ook schrikt wat er uit komt. Je hebt altijd nog een keuze om er iets mee te doen, maar wedden dat je het graag wilt doorbreken?

Het is belangrijk om vanuit verbinding met jezelf echte verbinding te krijgen met je medewerkers en andere collega’s om je heen. Het succes komt het succes dan als vanzelf.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in
voor mijn nieuwsbrief

Ontvang wekelijks mijn verhalen, tips en ideeën voor inspirerend leiderschap!