Wil je graag een inspirerende energieke leider zijn, maar besef je dat je meer een sturende manager bent?
Of weet je het niet?

Je krijgt mensen niet altijd op een natuurlijk manier mee, met als gevolg dat je maatregelen moet inzetten om het werk gedaan te krijgen. Dit kost je energie en zorgt vaak voor frustraties. Diep in je hart wil je zo helemaal niet werken.

In deze blog bespreek ik twee belangrijke en doeltreffende tips van Remco Claassen. Zijn filmpjes en seminar zijn een grote inspiratiebron voor me. Vooral zijn leuke en ludieke manier om de waarheid aan het licht te brengen. De laatste keer rolden de tranen over mijn wangen van het lachen. Tegelijkertijd kwam het ook echt binnen!

Ongeveer 90% van de leiders binnen bedrijven zijn managers. Managers die sturen op efficiency en minder of niet op effectiviteit. Wat doen inspirerende energieke leiders dan anders?

Dit is het verschil tussen een leider en manager:

 • Als leider ben je extreem goed in het inspireren van mensen en geef je vooral inzicht in het wat en waarom. Je verbindt met mensen van binnen uit.
 • Als manager motiveer je meestal en vul je in hoe en wanneer het werk moet worden uitgevoerd. In veel gevallen richt je op externe factoren die ervoor zorgen dat het gaat zoals het gaat.

Veel mensen denken dat het leven zo moet lopen en dat ze er geen invloed op hebben.

Dit gebeurt er dan vaak:

 • Ze ervaren surrogaat geluk: Je leeft voor het weekend en loopt leeg gedurende week. Maar gelukkig kun je in het weekend weer bijtanken waardoor je op maandag weer er tegenaan kunt. Zo houd je het nog lang vol.
 • Er is sprake van cognitieve dissonantie: Alles wat scheef zit maak je recht, je praat het goed. En soms ben je er ook echt in gaan geloven. Maar je interne batterij die gelooft het niet en gaat uiteindelijk de boventoon voeren.
 • Je stelt je geluk uit: Later word ik gelukkig, maar dit moet ik nu gewoon doen want ik heb geen keuze, er moet geld komen om van te leven. Dus dan ga je met pensioen op je 67e en kun je ontspannen. Helaas zie je vaak dat mensen ineens ziek worden of erger nog snel overlijden. Heel tragisch.

Om een inspirerende leider te worden is het goed om dit te veranderen en iedereen kan dat.

Dus tijd voor actie

 

Dit zijn twee Waardevolle tips van Remco om de eerste stappen te zetten naar inspirerend leiderschap:

 1. Ontwikkel een gezond egocentrisme en onderneem actie. Zorg dat je weet wie je bent, wat je kunt, wat je wilt en waar je echt energie van krijgt. De eerste stappen die je kunt zetten zijn:
  • Krijg helder wat je echt diep in je hart wilt en wanneer je dit wilt bereiken.
  • Vraag je af of je het werk doet dat je echt leuk vindt en onderzoek dit.
  • Bepaal de richting voor jezelf. Welke koers wil je varen?
  • Onderneem de eerste kleine stappen om de richting op te bewegen die je echt graag wilt.
 2. Onderzoek wat je energie geeft en wat niet (zijn woorden: waar ga je van kwispelen?):
  • Houd 2 weken in een schrift bij aan het einde van de dag waar je energie van kreeg gedurende de dag. Dit kunnen ook privéaangelegenheden zijn. Daarna deze analyseren en ernaar gaan leven.
  • Beantwoord deze 3 vragen bij een afspraak en haal de rode draad er uit:
   • Hoe leef je ergens naartoe?
   • Hoe voel je je terwijl je het doet/er bent?
   • En hoe kom je er vandaan? Krijg je hier energie van?

Als je dit de komende maand doet, zul je zien dat je mooie inzichten krijgt. En soms ook schrikt wat er uit komt. Je hebt altijd nog een keuze om er iets mee te doen, maar wedden dat je het graag wilt doorbreken?

Het is belangrijk om vanuit verbinding met jezelf echte verbinding te krijgen met je medewerkers en andere collega’s om je heen. Het succes komt het succes dan als vanzelf.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in
voor mijn nieuwsbrief

Ontvang wekelijks mijn verhalen, tips en ideeën voor inspirerend leiderschap!