Heb jij ook te weinig tijd in de dag zitten als leider? Hier 6 tips die je helpen om meer tijd en rust te ervaren.

Luister de podcast of lees de blog.

Eén van de oorzaken dat we te weinig tijd hebben is een gebrek aan focus en dus niet de dingen doen die we willen doen. Het gevolg hiervan uit zich in stress. We hebben te weinig tijd, krijgen het gevoel er niet voldoende te zijn voor familie of vrienden en zijn minder productief.

 

Tegenwoordig hebben we minder focus dan een goudvis. Een goudvis heeft een gemiddelde focus van 9 seconden. Wij als mens een gemiddelde focus van 8 seconden. In 2012 was onze focus nog iets langer, namelijk 12 seconden. Maar ook dat is dus heel weinig.

 

Hoe komt dat nu dat we minder focus hebben?

 

Door de dagelijkse hoeveelheid informatie die we krijgen is onze focus flink vermindert. Je hebt in de ochtend al de keuze uit ongeveer 175 verschillende kranten. En dan nog niet te spreken over alle content en informatie op social media. Daarnaast laten we ons gedurende de dag teveel afleiden. We hebben mensen aan ons bureau, de telefoon gaat, er komen mails binnen en/of hebben geluiden van notificaties op onze telefoon.

 

 

Om meer focus te krijgen volgen hier 6 tips:

 

Tip 1:

Zet alle notificaties op je telefoon uit. Ieder geluid of trilling leidt af en zorgt ervoor dat je uit de concentratie wordt gehaald en/of uit verbinding met je gesprekspartner. Het kost je steeds weer veel energie om in de flow te komen. Hoe vaker dit gebeurt, hoe meer energie het je kost. De foutgevoeligheid loopt hierdoor ook nog eens op.

 

Tip 2:

Zet je telefoon op vliegtuigstand en zet de mail uit als je aan een nota, project of rapport gaat werken. Zorg dat anderen je niet storen. Je kunt jezelf verstoppen zeg ik altijd tegen mijn klanten zodat je medewerkers je niet weten te vinden. Je kunt het natuurlijk ook gewoon delen en zeggen dat je niet gestoord wilt worden.

 

Tip 3:

Zorg dat je jezelf hierin traint. Dit gaat niet van vandaag op morgen lukken, maar je zult zien hoe meer je dit voor elkaar krijgt hoe sneller je gaat werken en hoe meer focus je krijgt. Een bijkomend voordeel is dat je veel creatiever wordt.

 

Tip 4:

Werk in blokken zodat je dezelfde soort werkzaamheden achter elkaar doet. Je brein hoeft dan niet te switchen van taak. Dit zorgt ervoor dat je in dezelfde lijn door kunt werken en het dus geen tijd en energie kost voor je brein om te moeten schakelen.

 

Tip 5:

Ga singletasken. Multitasken kan niemand, ook wij vrouwen niet! Je gaat met singletasken veel sneller en de foutkans is veel kleiner. Ook je gesprekspartner vindt het veel fijner als jij met al je aandacht bij het gesprek bent en niet steeds afgeleid bent.

 

Tip 6:

Plan maximale tijd in voor social media. Voor je het weet zit je uren op social media en is de tijd weg. Het andere nadeel van social media is dat het ook nog eens energie kost. Dus als je daarna gefocust wilt werken, wordt dat een uitdaging omdat je veel minder energie hebt om creatief en snel te werken.

 

Dus naast het gevoel dat je tijd tekort komt, kost het ook nog eens veel energie. Als je gefocust werkt, ben je veel sneller, creatiever, succesvoller en levert het nog eens energie op. Daarnaast heb je tijd over om leuke dingen te doen met je gezin, familie of vrienden.

En je medewerkers hebben er profijt van want ze hebben een energieke, positief ingestelde leider.

 

Wil je dit ook leren? Ik kan je hierbij helpen. Vraag hier een strategiegesprek aan.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in
voor mijn nieuwsbrief

Ontvang wekelijks mijn verhalen, tips en ideeën voor inspirerend leiderschap!