Wat hebben deze fantastische foto’s van adelaars te maken met het bereiken van mooie dromen?

 

Deze foto is niet zomaar een foto.

Hij is genomen door Jan Joost Snijders. Een fantastische fotograaf met mooie leiderschap talenten.

 

Hoe begon het?

Het is mei 2018. Jan Joost werkt bij een inspirerend, groot bedrijf. Hij is net van senior medewerker door gegroeid naar teamleider van de afdeling waar hij werkt.

Hij heeft op dat moment nog geen leidinggevende ervaring, maar zijn manager ziet potentie. In het Operational Excellence traject was ik de leiderschap coach. Het doel was het verbeteren van de resultaten en het verkorten van doorlooptijden voor klanten.

 

Zuid Afrika

In het eerste gesprek maken we kennis en komen we erachter dat we beiden een voorliefde hebben voor Zuid Afrika. Jan Joost is net terug van 2 weken vakantie in Zuid Afrika. Hij is al een paar keer samen met zijn vriendin naar een wildpark geweest en maakte daar veel prachtige, unieke foto’s. Hij vertelt over zijn laatste waanzinnige reis in een lodge en goede ranger. Deze zorgde ervoor dat ze veel interessante wilde dieren spotten. Jan Joost vertelt dat zijn grote hobby fotografie is en dat hij het liefst meerdere keren per jaar naar Afrika gaat om in de wildparken foto’s te maken.

 

Grote droom

Mijn vraag voor hem: ‘Wat is je grote droom?’ Zijn antwoord: ‘Ik wil graag naar Afrika met mijn vriendin en daar werken. En het allerliefste maak ik van mijn hobby mijn werk. Het is niet zo dat ik mijn werk hier niet leuk vind, want ik ben heel blij met deze kans. Maar als ik mag dromen zou ik uiteindelijk meer met fotografie gaan doen. De combinatie van dit werk en fotografie is het mooiste op dit moment denk ik. Maar mijn hobby kost meer dan het oplevert, dus voorlopig wil ik me vooral ontwikkelen als leidinggevende. Zo kan ik geld verdienen om naar Afrika te gaan en mijn hobby te betalen’.

Mijn reactie: ‘Misschien moet je niet naar de grote verandering kijken wat deze hobby zou moeten opleven, of in de kramp schieten bij wat het dan wel of niet zou opleveren. Als je nou eens gewoon één klein stapje zet zodat je droom iets dichterbij komt? En denk eens na wat dat ene kleine stapje dan zou kunnen zijn’. Hij zegt: ‘Daar ga ik eens over nadenken’. ‘En dat geldt natuurlijk niet alleen voor je hobby, dat geldt ook voor je werk hier.’, zeg ik. ‘Wat kun je hier voor één klein stapje zetten?’

Enkele weken later vertelde hij me ‘Ik heb een medewerker verantwoordelijk gemaakt voor de Dagstart en het bord. Hij is onzeker, maar hierdoor krijgt hij meer zelfvertrouwen en ik coach hem om het steeds een klein stapje beter te doen. Iedere dag geef ik hem één tip. Hij groeit, vindt het leuk en het team zet ook kleine stapjes. We hebben de achterstanden ingelopen en de kwaliteit verbetert iedere dag een klein beetje’.  ‘Ik heb ook nagedacht over de fotografie. Ik kan makkelijk een website maken en de foto’s er op zetten’. Ik bevestig: ‘Goed idee voor een eerste stap. Het zijn supergave foto’s!’

 

Eerste stap gezet

Een paar weken later sprak ik hem weer. Jan Joost: ‘Heb je mijn nieuwe website al gezien?’ Ik reageer verrast; ’Nee, heb je die al dan?’. ‘Ja’, zegt hij trots. Ik heb de mooiste foto’s op de website geplaatst. Ik krijg geweldige reacties en heb een paar interessante lodges benaderd. Ik kan ze mijn foto’s nu laten zien en vragen of ik foto’s mag maken in ruil voor verblijf. Het zijn wel echt high end lodges’.  Ik enthousiast: ’Gaaf zeg! En ze zijn gek als ze hier niet op in gaan. Doen dus!’  Hij had ondertussen al 10.000 volgers op Instagram. Waar ik natuurlijk heel jaloers op ben!!  Eén foto is zelfs genomineerd als “Foto van het jaar”. Dus we duimen voor de 1e prijs.

 

Het resultaat na een paar weken

In ons laatste coachgesprek vertelt hij opgewonden: ‘Weet je wat er gebeurd is? Ik heb van 2 high end lodges reactie ontvangen en ik mag komen in ruil voor foto’s die ik voor ze ga maken. In eerste instantie was het 4 weken, maar inmiddels mag ik 6 weken blijven samen met mijn vriendin. Ik heb op het werk geregeld dat ik vrij kan nemen. Super vet natuurlijk.”

 

Meer resultaten

Intussen zijn er weer nieuwe ontwikkelingen en is Jan Joost door 2 bedrijven geïnterviewd. Door Kamera Express in opdracht van Nikon. In het kader van Wildlife fotografie is er een pagina op hun website opgesteld met voorbeeldfoto’s van hem en tips en tricks.  Daarnaast is hij ook geïnterviewd door Zoom (het grootste fotografie tijdschrift van Nederland en Belgie). Er zal binnenkort een 6 paginagroot artikel verschijnen in de nieuwste Zoom.

Met Nikon is hij in gesprek om een mogelijke samenwerking te bepalen.

Het levert hem nu al geld op. Maar de belangrijkste motivatie is dat hij hier heel veel voldoening uit haalt. Dat is voor hem rijkdom. Daarnaast kan hij van Nikon apparatuur lenen, dus die kosten zijn aanzienlijk lager en hij kan ‘gratis’ mooie droomreizen maken. Dus die kosten heeft hij nu ook niet meer. De lodges waar hij nu kan verblijven zijn een stuk duurder dan waar hij normaal zou verblijven.

 

Blijven door ontwikkelen

Ondertussen blijft hij groeien in zijn rol als leidinggevende. Er zijn nog veel mooie kansen binnen het bedrijf waar hij nu werkt. Hij kan steeds meer verantwoordelijkheden delegeren aan medewerkers uit zijn team waardoor hij meer rust en ruimte krijgt. De medewerker tevredenheid is hierdoor gestegen. Hij ziet het komende jaar nog veel mooie uitdagingen om te groeien als leider én als fotograaf. Hij mag fouten maken en leert hier steeds weer van.

Zo zie je maar dat je met een kleine voor jou makkelijk te zetten stap een ander resultaat krijgt. En als je steeds een klein stapje zet naar je droomdoel, wordt je droomdoel nog werkelijkheid ook. Soms nog mooier dan wat je vooraf bedacht had. En dan nog niet te spreken over wat de toekomst nog in petto heeft voor Jan Joost.

De fantastische foto’s en nog meer mooie foto’s zijn te vinden op deze site: Jan Joost Snijders

Blijf op de hoogte

Schrijf je in
voor mijn nieuwsbrief

Ontvang wekelijks mijn verhalen, tips en ideeën voor inspirerend leiderschap!